Kaikkea ei tarvitse osata heti

Liian usein kuulee, kuinka ihmiset jättää menemättä salille sen takia, kun ei osata tehdä liikkeitä oikein, ei tiedetä, mistä pitäisi aloittaa ne hommat ja pelätään, mitä muut siellä ajattelee. Sitten päätetään heittää hanskat tiskiin ja jättää hommat väliin, vaikka parhaimmassa tapauksessa sieltä olis saattanut syttyä elämää suurempi kipinä, ja löytyä vähän syvempiäkin tarkoituksia ja intohimoja.

Näin kävi mulle – onneksi aikanaan uskalsin lopultakin heittää tekosyyt nurkkaan ja hankin sen salikortin, välittämättä pelon tunteesta ja epävarmuudesta. Jos joku olisi sanonut mulle 6 vuotta sitten, että tuun opiskelemaan liikunta-alaa ja treeni on osa mun arkirutiinia, olisin nauranut päin naamaa. Minä kun olin se, joka yritin kaikin keinoin lintsata kouluaikoina liikuntatunneilta ja näin oikeasti painajaisia niistä etukäteen, koska ne oli mun päässä pelkkää nöyryytystä.

Ennen salitreenin aloitusta ehdin jumpata vuoden ajan kotona YouTube-videoiden tahdissa ja hankkia kotiin kaikenlaista käsipainoa, kahvakuulaa, jumppapalloa sun muuta. Kyllähän sekin jotain opetti kehonhallinnasta ja muusta, mutta olihan se nyt turhaa odottaa vuosi kotinurkissa treenaten. Varsinkin jos miettii, että olisin sillä kotikuntoiluvälineistön kokonaishinnalla treenannut varmaan koko vuoden jollain hyvävarusteisella kuntosalilla.

Vain tekemällä oppii. Virheistä oppii aina. Ja on tosi harmi, ettei aloittelijat monesti uskalla kysyä apua kokeneemmilta salitreenaajilta tiettyjen liikkeiden suorittamistekniikoissa. Vaikka monella tosissaan treenaavalla on varmasti suhteellisen tuima ilme siellä salilla, niin lupaan, että todennäköisesti jokainen ihminen auttaisi salilla toisia enemmän kuin mielellään. Ja on otettu, jos joku kysyy apua.

help

Tai sitten se tilanne, kun aloittelija on salilla, ei tiedä miten laitteita käytetään, eikä oikein kehtaa jäädä lukemaan laitteista niitä käyttöohjeita ja säätöjä. Huomaan monesti, että niitä käyttöohjeita vilkuillaan mahdollisimman huomaamattomasti ”piilossa” ja moni jättääkin laitteen sitten kokonaan väliin, jos ei sen toimintaperiaatteet heti aukea.

Mutta ihan samassa tilanteessa on jokainen meistä käydessään uudella ja ennestään tuntemattomalla salilla. Jokaisen kuntosalin laitteet, säädöt ja laitteiden sijainnit kun on ihan erilaisia! Vaikka olisit treenannut salilla 10 vuotta, voi mennä jonkin aikaa, ennen kuin uudella salilla käydessä alkaa hommat selkiytyä. Ei ole mikään häpeä lukea niitä laitteiden käyttöohjeistuksia saatika jäädä siihen hetkeksi vähän testailemaan, että mites ne säädöt toimiikaan. Ja tässäkin painotan, että kysy rohkeasti apua toisilta!

Jokainen on joskus ollut aloittelija. Ihan yksi lysti, minkä projektin tai uuden tavan olet opettelemassa, sun on hyväksyttävä se fakta, että tulet aluksi olemaan siinä aivan paska.

Lisäksi monilla tuntuu olevan ongelmana se käytännön toteutuksen uupuminen. Jäädään liiaksi miettimään, millainen treeniohjelma ja -tyyli on se optimaalisin, ja jos ei saada varmaa vastausta, niin jätetään treeni kokonaan väliin. Kun pyritään aina siihen kirottuun täydellisyyteen. Mutta mieti, mitä kaikkea olisit saanut aikaan siellä salilla, jos olisit vaan heti käärinyt hihat ja laittanut kädet saveen? Sulla ei tarvitse olla Excelillä viimeiseen asti hiottua treeniohjelmaa voidaksesi aloittaa kuntosaliharjoittelun.

Tottakai treeniohjelmasta on hyötyä ihan jokaiselle treenaajalle tavoitteesta riippumatta, mutta jos toinen ääripää on se, että liikunta jää kokonaan väliin, niin siinä tapauksessa on ihan täysin ok treenata ilman sitäkin.
Älä anna epävarmuuksien olla esteenä omalla tiellä! Oon sanonut ennenkin ja sanon uudestaan, että paras treeni on se, mikä tulee tehdyksi. Ja vaikka se toteuttamasi treeniohjelma ei olisikaan se optimi, niin kokonaisuudessaan käytännön treenaaminen opettaa jotain uutta ihan varmasti. Opit kuuntelemaan omaa kroppaasi vähitellen ja huomaat tapahtuneesta kehityksestä, millainen tyyli toimii just sulla ja mikä ei. Mikään paperi ei sitä puolestasi tee.

54826-remember-why-you-started

Vielä loppuun se kaikista suurin kynnys, minkä oon huomannut ihmisillä olevan salitreenin aloittamista kohtaan; pelko siitä, mitä muut ajattelee. Tää menee mulla vähän tunteisiin. Mutta mietitääs nyt ihan tosissaan – jokaisella ihmisellä on ihan samanlainen oikeus treenata kuntosalilla. Kukaan siellä ei ole toistaan parempi. Kaikki on siellä kehittämässä itse itseään, eikä kilpailemassa toisiaan vastaan. Ja oon aina painottanut, että jos jollain ihmisellä on aikaa katsoa salilla toisia nenänvartta pitkin, niin silloin ei itse treenaa tarpeeksi kovaa. Keskity omaan tekemiseen, pidä oma tavoite mielessä ja muistuta itseäsi jatkuvasti siitä, miksi olet siellä.

train

Näytä just niin typerältä, kuin haluat. Ihan oikeasti, tottakai salille voi mennä näyttämään nätiltä, mutta millaista progressiivista kehitystä treeneissä saa ihminen, jolla ei ilmekään värähdä edes viimeisissä toistoissa? Aivan – ei mitään. Käytin varmaan ensimmäisen salivuoteni siihen, että yritin jatkuvasti kontrolloida sarjojen aikana omia puuskutuksia ja ilmeilyjä, etten vaan näyttäisi tyhmältä. Mutta heti kun aloin keräämään vähän semmoista sopivaa agressiivisuutta päälle ennen treenejä, ja lakkasin miettimästä näitä asioita, niin kas kun meni treenaaminen ihan uudelle tasolle. Sun pitää olla vähän vihainen niille painoille! Kokeile ja huomaa ero.

Stare at the barbell. She’s your bitch.