Hyväuskoisuutesi on huuhaa-kokemusasiantuntijoiden kultakaivos

On varmaan sanomattakin selvää, että tänä päivänä naapurin Liisa voi olla vähän pyörällä päästään kaiken ravintohössötyksen keskellä. Mihin sitä enää uskoisi? Toiset puhuu yhtä ja toiset toista. Iltapäivälehdistä luet skandaaliotsikoita milloin minkäkin ruoka-aineen koitumisesta kohtaloksesi. Artikkelin alalaidassa saattaa sitten lukea kärpäsenkakan kokoisella printillä, että tutkimus tehtiin rotilla ja otos oli 5. You get the point.

Luuletko, että sellainen tutkimus myisi, missä todetaan: ”Säännöllinen liikunta, riittävä uni ja monipuolinen sekä värikäs ruokavalio edistävät terveyttäsi”? Eihän sellaista tutkimusta kukaan lukisi. Koska siinä ei ole mitään skandaalinkäryä ja pelon lietsomista. Ei se ketään kiinnosta. Eikä kukaan halua valita sitä solmuista ja pitkää reittiä, missä tuloksia näkyy vasta ajan kuluessa ja tavoistakin tulee tapoja vasta kahden kuukauden toistojen myötä. Varsinkaan silloin, kun vieressä joku guruksi itseään tituleeraava ihmishenkilö myy silmät ja suut täyteen mutu-tuntumalla höystettyä ”faktaa” siitä, kuinka voit saavuttaa kaiken autuuden elämässä heti, ilman mitään vaivannäköä. Juice Plus+ -kapseleilla et tarvitse enää kaupan heviosastoa, FitLine-jauheet pitää sut timminä. Sata euroa maksavilla phytoplankton-tipoilla pipetillä annostellen pelastat oman elämäsi. Jos et osta, niin et pääse taivaaseen.

Tiedätkö, miten saa hyväuskoisen ja epätietoisen ihmisen kiedottua pikkusormensa ympärille hyvinvointiskenessä ja ravitsemuspiireissä?

Kietomalla kaikki viestintä äärimmäisen rakkauden ympärille. Sydämiä satelee sieltä täältä, yksisarvisten kuvia laitetaan jokaiseen some-päivitykseen ja vakuutetaan, että sinun hyvinvointia tässä ajatellaan. Tarpeeksi kun lisäilee niitä rakkautta ylitsevuotavia sitaatteja myyntipuheiden oheen, niin sehän uppoaa jengiin, kuin veitsi kuumaan voihin. Ollaan tässä yhtä suurta perhettä, yhteisöllisesti, meidän joukko VS. ne aivopestyt, virallisten tahojen suosituksia noudattavat hoopot.

leea13

Hyvinvointiala on käsittämättömän laaja, ja vähintään yhtä iso bisnes on vaihtoehtoisilla hyvinvointiguruilla pyörimässä. Ihmisten epätoivolla tahkotaan rahaa. Etsitään sieltä se heikkous, kipupiste, johon sitten vedotaan tunteella ja rakkaudella, ja myynti on taattu. Ja kun somessa jokin ravintouskomus esitetään faktana ja lähdeviitteenä on Magneettimedia tai vastaava, mulla nousee välittömästi karvat pystyyn. Magneettimedia on lähtökohtaisesti yhtä uskottava, kuin mikä tahansa yksisarvis- tai enkelimanifestihoito.

Tieteessä on se mukava puoli, että se korjaa itseään jatkuvasti ja se on pelkkää todistettua faktaa. Sitten on tietysti just nämä vaihtoehtoiset hyvinvointigurut, joiden lähdemateriaalina toimii omat kokemukset ja omat ennakkokäsitykset. ”Mulle ei sopinut toi maito, tuli kauhee hiljainen tulehdustila siitä päälle elimistöön, niin ei se sovi nyt kyllä mun valmennettavillekaan. Mä ajattelen vaan niiden parasta.” Ja mitä näitä nyt oli. Valtion salaliittoteoriat sun muut höpöhöpöpuheet.

Olen mäkin aikoinaan kuulunut tällaisiin ruokauskovaisiin ja ajatellut, että Tomi Kokon tai David Wolfen sana on laki. Muistan, kuinka välillä sitä tunsi jopa olevansa ”muiden yläpuolella”, koska muut söi jotain maitorahkaa ja kuuluin itse olevinaan niihin, jotka tiesi paremmin. Mitä ihmettä? Ehdottomuus on aika paha juttu ravintouskomuksissa. Miksi pitää jättää ruokavaliosta pois joku osa-alue, jos mitään allergiaa ei ole todettu? Yllättäen tietysti herkistyt ruoka-aineelle, kun olet tarpeeksi kauan sitä ilman. Ei ole mitään rakettitiedettä tämäkään.

leea11

Ei mikään ihme, että Tomi Kokko sai 30 Päivän Ihmiskoe -dokkarissakin niin jäätävät (ylidramatisoidut) oireet ravitsemussuosituksista, koska päätti hypätä cold turkey -meiningillä överisti toiseen ääripäähän ruokailujen suhteen. Ja ihan näin välihuomiona – ei siinä dokkarissa edes mitään ravitsemussuosituksia noudatettu, köh köh.

Nyt siellä varmaan joku ajattelee, että näin meitä hyväuskoisia personal trainer-opiskelijoita aivopestään ravitsemussuosituksilla ja kaikki on pelkkää propagandaa. Tosiaan, mikä sai mut aikanaan ”heräämään todellisuuteen” ja ymmärtämään, että ehkä mutu-gurut eivät olekaan ihan luotettava lähde ravintoasioihin? No ensinnäkin se, että ehdottomuus, pitkät kieltolistat ja pelon lietsonta sai mut melkein ortoreksian partaalle.

Pelkäsin sokeria ja maitotuotteita niin tajuttomasti, että vilkaisu ainesosaluetteloon ja jos näin mitään, mikä etäisestikään muistutti noita kahta, niin tyrkkäsin heti tuotteen pois. Kylässäkin piti tietää tarkkaan, mitä mikäkin tuote sisältää, koska olisinhan syövyttänyt kroppani kertalaakista juomalla kahvissani tilkan maitoa. Kuten voi arvata, tällainen elämä oli loppujen lopuksi aika rajoittavaa, varsinkin henkisesti.

Tajusin, että pelon lietsomisen seuraaminen, tiettyjen ruoka-aineiden kauhistelu ja somessa naureskelu näille ”kivikaudelle jämähtäneille” ei vie mua elämässä eteenpäin. Aloin ihan objektiivisesti tarkastelemaan, oliko mulla nyt muka paremmin asiat elämässä, kun söin niin rajoitteellisesti. No ei ollut. Ja tuli aika kalliiksikin ostaa kaapit täyteen jostain Perusta ja Zimbabwesta lahdattuja superfoodeja.

leea12

Kun demonisoidaan tiettyjä ruoka-aineita uskomusten kautta, niin pikemminkin edesautetaan syömishäiriökäyttäytymistä ja vääristyneitä käsityksiä koko ravinnosta. No good. Toisekseen – sä koet, mitä sä haluat kokea. Jos sä olet vakuuttunut jonkun esittämästä faktasta, että maito aiheuttaa jatkuvaa sairastelukierrettä, niin sitten sä koet sen käytännössä juuri niin. Koska placebo-efekti. Sitten sä todella saatat sairastella jatkuvasti, ja syytät siitä heti maitoa, koska taustallahan ei voi olla esimerkiksi krooninen stressi, ylikuormitus tai muu ongelma.

Ikävä tuottaa pettymys, mutta vaihtoehtoisilla hyvinvointiguruilla ei ole loppupeleissä ihmisten hyvinvointi mielessä
. Kyseessä on puhtaasti bisnes ja melko kuvottava sellainen. Ihminenhän on luonnostaan laumaeläin ja haluaa kuulua johonkin yhteisöön. Uskomuksista muodostuvat ravintofilosofiat tarjoavat hyvän väylän tähän yhteisöllisyyteen.

Bettina Gräsbeck on mun mielestä kiteyttänyt asian hyvin omassa tekstissään aiheesta: ”Voisiko joku ystävällisesti selittää minullekin, miksi ihmeessä tarvitsisimme kaiken maailman spirulinoja ja gluteenittomia tuotteita, jos ongelma on alunperin siinä, ettei syödä säännöllisesti edes aamiaista?”

Ugh. Olen puhunut.

***

Voit seurata mun treeni- ja arkimeininkejä somessa:

Twitter

Instagram