Epäolennaisuuksiin keskittymisen kirous

Treeni, ravinto, lepo. Se pyhä kolminaisuus, josta paljon puhutaan.Näiden kolmen osa-alueen ylläpitäminen on yksinkertaista, mutta ei helppoa, eikä aina kovin mediaseksikästä tai mielenkiintoista.

On helppoa sortua kikkailemaan ja hifistelemään liikaa. Netissäkin törmää päivittäin mainoksiin ja houkutteleviin lupauksiin siitä, että kunhan otat tämän ja tämän lisäravinteen tai erikoistekniikan käyttöösi, niin on huikeita gainsseja luvassa. Helposti alkaa uskomaan siihen, että ehkä mä en siksi saa kasvatettua lihasmassaa, kun mulla ei oo tää treenilaturi käytössä. Ehkä se kehitys on tosta kreatiinista kiinni. Sitten, kun hankin ton superfood-jauheen, niin mun ruokavalio on priimakunnossa.

Mutta jos tilanne on se, että vuorokausirytmi heittelee ja nukut keskimäärin 6 tuntia yössä, niin mitä merkitystä jollain kreatiinin käytöllä on tässä yhtälössä? Se kehityksen puute on todennäköisesti silloin seurausta kroonisesta univajeesta. Korjaa se ensin, mieti lisäravinteita vasta sen jälkeen.

Tai sitten se virhe, mihin varsinkin nykypäivänä menee helposti lankaan, että unohdetaan se lihaskunnon rakentaminen perusliikkeillä ja tehdään vain eristäviä liikkeitä alusta asti. Instagramit sun muut on täynnä fitspo-videoita, joissa tehdään joitain hilavitkuttelua ja erikoisia liikkeitä, koska niitä on (ilmeisesti) paljon mielenkiintoisempaa  katsella, kuin niiden perusliikkeiden jauhamista.Olishan se mukavaa, jos saisi massiiviset pakarat kasvatettua pelkästään jollain ninjapotkuilla taljassa, mutta missä vaiheessa ajateltiin rakentaa se pohja? Et voi rakentaa taloakaan ilman perustuksia.

Tai sitten jäädään jumittamaan siihen, että mikä liike tälle ja tälle lihakselle olisi optimaalisin ja lopulta päädytään siihen, ettei tehdä mitään, kun menee pää sekaisin kaikesta tiedon määrästä.

rooney
kuva

Mä tein salitreeniä aloittaessa sen virheen, että aloitin heti jollain 6-jakoisella ohjelmalla, johon kuului heti muun muassa epäkkäät (wtf?) ja käytin lisäravinteisiin ja superfoodeihin rahaa ihan hitosti liikaa. Vauhtisokeus iski.

Älä tee samoja virheitä, mitä itse tein. Aloita maltillisesti. Unohda hifistely, ennen kuin peruspilarit on kunnossa.