Vastuskuminauhojen äärettömät mahdollisuudet

Oon käyttänyt eri vahvuisia ja eri pituisia vastuskuminauhoja osana salitreeniä nyt ehkä noin 1,5 vuoden ajan. Mulla on käytössä keskivahva (vastus n. 30kg) ja kevyt (vastus n. 15kg) täyspitkä kuminauha ja lisäks neljä eri vahvuista ”booty band” -kuminauhaa, sellasia eri paksuisia pieniä lenksuja, jotka menee sopivasti polvien tai nilkkojen ympärille.

bands
My loves <3

Voin heittämällä sanoa, että sen jälkeen, kun otin vastuskuminauhat mukaan alkulämmittelyyn ja loppuväsytyksiin eri lihasryhmille, mun lihasten hermotus ja tuntuma on parantunut treeneissä huomattavasti. Puhumattakaan siitä vaikutuksesta, mikä ”booty bandseilla” on ollut jalkatreeneihin. Ja jos kehonhuolto tuppaa jäämään vähiin, niin kuminauhoilla säännöllisesti tehdyt, yläkroppaa avaavat ja dynaamiset liikkeet parantaa helposti ryhtiäkin vähän kuin huomaamatta. Sanoisin mutu-tuntumalla, että selkä ja pakarat tuntuu olevan yleisiä ongelmakohtia monella, eli niihin on vaikea saada liikkeet kohdistumaan oikein. Monella tuntuu selkäliikkeet hauiksissa ja kyynärvarsissa ja pakaraliikkeet menee etureisille, jos ne on dominoivat. Näissä tapauksissa on turha jatkaa liikkeitä totutuilla treenipainoilla, vaan aloittaa vähän kuin alusta puhtaalta pöydältä ja hakea se tuntuma ensin. Siinä pitää jättää vähäksi aikaa ego hyllylle.

Jos ei saa vedettyä vielä vaikkapa leukoja, mun mielestä sen opettelu onnistuu kaikista helpoimmin vastuskuminauhoilla. Avustettu leuanvetolaite ei pysty tarjoamaan niin luonnollista liikerataa, eikä vaadi juuri kehonhallintaa. Leuanvetoa opetellessa negatiiviset toistot (hyppäämällä korokkeelta tankoon ja siitä jarrutellen alas) tai eri vahvuisten kuminauhojen käyttäminen (siirtyen progressiivisesti vahvimmasta kuminauhasta aina ohuempaan ja ohuempaan) toimii hyvin. Kun saat tehtyä vaikka 8 leukaa tietyllä kuminauhalla, vaihda ohuempaan.

Ootko kokeillut tehdä takareisille Glute-Ham Raisea vastuskuminauhalla? Harvalta salilta löytyy GHR-laite, mutta puolapuut taitaa löytyä varmaan mistä tahansa ja liike on todella raskas ihan avustettunakin, jos sen tekee oikeasti hitailla negatiivisilla.

Olkapäiden sisä- ja ulkokiertäjien lämmittelyyn teen näitä ja näitä liikkeitä.

Selälle pystyy tekemään ihan huippuja soutuliikkeitä.

Sitten mun kaikkien aikojen lemppari takaolkapäille; face pull. Toimii varsinkin olkapäätreenin loppuun, jos haluaa saada takaolkapäät ihan piippuun. (Koita siinä sitten nostaa käsiä vaakatasoa ylemmäs seuraavana päivänä…)

Mulla menee kylmät väreet jo ajatuksesta, että pitäisi tehdä olkapäätreeniä ilman kuminauhalämmittelyitä ainakin kiertäjäkalvosimille ja takaolkapäille. Suoraan aerobisesta lämmittelylaitteesta pystypunnertamaan, juu ei kiitos. Varaa ainakin 5 minuuttia dynaamisia liikkeitä sille lihasryhmälle, mitä aiot treenata. Juoksumatolla ehkä tulee sopiva alkuhiki, mutta hermosto ja lihakset on siinä vaiheessa vielä kylmiä, varsinkin jos oot sitä ennen istunut 8 tuntia toimistolla hartiat lysyssä.

Kuminauhat toimii myös loistavana lisätehosteena monissa liikkeissä. Esimerkiksi hip thrustia tehdessä kun laittaa yhden keskivahvan booty bandin polvien ympärille, niin saa tehostettua tuntumaa pakarassa ja vältettyä polvien kääntymistä sisäänpäin liikkeen aikana. Sama jalkaprässissä tai kyykyssä.

Tee itsellesi palvelus ja hanki ainakin yksi vastuskuminauha ASAP. Thank me later.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä