Miksi ilmaiset treeniohjelmat ja omatoiminen sooloilu eivät tuo tuloksia?

Kuka tahansa pystyy googlettamaan itselleen treeniohjelman.

Vaikka ihan viikkotasolle ohjelmoituna, ilman pennin penniä. Valinnanvaraa riittää sen suhteen ehkä liikaakin. Ilmaiset ohjeet kelle tahansa, koska tahansa. Mutta miten ne on toimineet sun tai sun tuttujesi kohdalla? Aivan.

Yleensä ilmaiset treeniohjelmat eivät tuo tuloksia. Nettivalmennusbisneksessä on melkoisen haastavaa erotella jyvät akanoista, eli löytää apu juuri siihen sun henkilökohtaiseen tarpeeseen. Kyllä, voit googlettaa vaikka tarkalla sanalla ja lisätä hakusanaksi myös tarkennuksia tilanteestasi ja tavoitteistasi, mutta et silti tiedä, miten se ohjelma istuu juuri sinun arkeesi, taustoihisi ja sen hetkiseen elämäntilanteeseesi.

Ilmaiset treenivinkit ja ohimennen kysäistyt pikkukysymykset tutulta PT:ltä on ihan kiva juttu, mutta suoraan sanottuna niistä ei ole sulle mitään hyötyä.

Miksi ei? Koska et joudu millään tavalla sitoutumaan niiden vinkkien ja ohjeiden käytännön toteutukseen. Kukaan ei ole valvomassa, laitatko vinkit käytäntöön. Sulla ei ole siis riskinä menettää yhtään mitään, kun et ole investoinutkaan siihen mitään.

Tilivelvollisuuden puute on yksi iso syy, miksi ilmaiset ohjeet eivät tuo optimaalisia tuloksia. Puhumattakaan siitä henkilökohtaisesta tsempparista, joka tuntee sun heikot ja vahvat ominaisuudet, ja näkee susta heti, milloin et oikeasti jaksa tehdä enää yhtäkään toistoa vai uskotteletko vain itsellesi niin.

Processed with VSCO with f2 preset

Sen verran pitää huomauttaa, että en nyt kritisoi netistä löytyviä ilmaisia treeniohjeita, mitä löytää yksittäisiin treenipäiviin tai tapauksiin, vaan tarkoitan sellaista pidempikestoista ohjelmointia. Oon monta kertaa elämäni aikana ollut mukana ilmaisissa nettivalmennuksissa. Itseasiassa olin aikoinaan myös sellaisessa valmennuksessa, missä sain ilmaiseksi ihan henkilökohtaisesti räätälöidyn treeniohjelman omat toiveet ja lähtökohdat huomioituna. Mutta toimiko se? Ei. Koska tein sinne omia lisäyksiä, muutin sarjamääriä, muutin liikkeiden järjestyksiä ja liikkeiden suoritusasentoa, vähän sieltä ja vähän täältä pientä ”hienosäätöä”. Viikon päästä en jaksanut enää edes raahata mukaan salille sitä ohjelmanivaskaa, koska oli vähän päässyt punakynä heilumaan ja ohjeistuslappuset täynnä omia fiksailuja.

Koska lähdin itse sooloilemaan, en tietenkään voi laittaa silloisen treeniohjelman toimimattomuutta sen valmennusfirman piikkiin. Ja tästä päästäänkin aasinsiltana seuraavaan pointtiini…

Jos sulla on kädessäsi jonkun laatima treenisuunnitelma, niin noudata sitä 100 %.

Älä lähde sooloilemaan. Päästä irti kontrollista, ja sitoudu noudattamaan sitä ohjelmaa ihan vähintään 3-4 viikkoa. Jos lähdet sitä ennen miksailemaan sekaan muita treeniohjelmia, vaihtamaan liikkeitä tai viikon kokonaiskuormitusta, menetät oikeuden tuomita sen kyseisen treeniohjelman laatijan.

Processed with VSCO with f2 preset

On jotenkin hirveän vaikeeta päästää irti siitä kontrollifriikistä, joka meissä (ainakin suurimmassa osassa meistä) asuu. Tai jos ensimmäisen viikon jälkeen ei näy peilistä muutosta, niin ajatellaan, että tähän lässähti ja kokeillaanpas jotain muuta. No, ei tule toimimaan muutkaan ohjelmat, jos ei anna keholle ikinä mahdollisuutta adaptoitua mihinkään.

Paras treeniohjelma on aina se, mitä pystyt noudattamaan systemaattisesti ja mistä pystyt selkeästi näkemään, missä kohtaa on tullut tuloksia ja missä on vuotovikoja. Ei ole olemassa yhtä parasta treeniohjelmaa, mutta se on ainakin pässinvarma asia, että miksailemalla viiden eri asiantuntijan myymiä ohjelmia et saa aikaiseksi kuin armottoman sekametelisopan. Puhun aiemmasta kokemuksesta nyt. Lopussa määrää se sitoutumisen taso – millä fiiliksillä noudatat sitä ohjelmaa? Onko sen noudattaminen pakkopullaa vai onko selkeästi tiedossa, miksi teet ja mitä teet ja miten se edesauttaa sua kohti tavoitettasi? Jos pistät 100 % peliin jokaisessa treenissä, voit saada hyviä tuloksia jollain hutaistullakin treeniohjelmalla. Ainakin tiettyyn pisteeseen saakka!

Processed with VSCO with f2 preset

Itsensä päästää aina sieltä mistä aita on matalin.

Itsensä koutsaaminen on suoraan sanottuna ihan hirveetä. Ei omaa treenaamista pysty näkemään ulkopuolisen silmin ja puolueettomasti. Kyllä, ilman muuta mä pystyn vetämään itseni äärirajoille ja osaan vetää itselleni yksittäisiä treenejä, missä en pääse helpolla. Mutta itseään on laittoman helppo huijata ja keksiä tekosyitä ties mihin. Ihan puolivahingossa tulee vaihdettua ohjelmaan ne kivat liikkeet, mitä tykkää tehdä, eikä niitä liikkeitä mitä vihaa yli kaiken ja mitä nimenomaan pitäisi tehdä. Ulkopuolinen ihminen näkee kokonaiskuvan paremmin ja saa sut täyteen potentiaaliisi. Joskus paperilla pieneltä näyttävä suunnittelumoka on aika iso moka, kun lähdetään sitten käytännössä toteuttamaan treeniohjelmaa aivan summanmutikassa.

Tiedän konkreettisesti sen, miten iso ero on treenata oikeasti jonkun valvonnan alla ja niin, että sulla on siinä vieressä varmistaja. Joku joka pelastaa sut raskaan tangon alta, kun on tarvis, ja voit treenin ajaksi vaan heittää aivot narikkaan ja laittaa kaiken peliin työsarjoihin. Kyllä se valmentaja tuo melkoista varmuutta siihen treenaamiseen.

Ja ne kirotut pikkuiset ilmaisvinkit…

Lopuksi on pakko sanoa, että jos tunnet jonkun personal trainerin omassa lähipiirissäsi, älä koskaan kysy treenivinkkejä siltä henkilöltä, ellei teillä ole oikeasti aikeissa solmia valmennusprojektia yhdessä. Koska muussa tapauksessa et tee niillä vinkeillä mitään. Rahallinen sitoutuminen on, yllättävää kyllä, ainoa keino varmistaa asioiden eteneminen. Ei ihminen nyt herran tähden halua maksaa valmennuksesta melkein puolikasta vuokraansa joka kuukausi vain todetakseen, että pulla vei voiton tänäkin iltana. Kyllä siinä tekee jo mieli vähän paiskia duuniakin sen rahan edestä.

Ja vaikka et haluaisikaan ostaa lähipiiristä tuntemaltasi PT:ltä valmennusta, ei kannata myöskään letkauttaa paljon kuultua ehdotusta ”Tekasetko tosta lämpimikses mulle saliohjelman, jos saat paketin Juhla  Mokkaa palkkioks, kavereita kun tässä ollaan.” Annetaan työtä tekevien ihmisten ja pienyrittäjien säilyttää ammatillinen kunnia, jooko.

Onko sulla itsellä kokemusta ilmaisista nettivalmennuksista? Oletko päässyt treeneissä uudelle tasolle jonkun toisen avustuksella?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä